fbpx

Iluminatul are legătură atât cu designul interior, cât și cu eficacitatea unei case. 

Lumina este esențială pentru o locuință, mai ales când zilele devin mai scurte și soarele stă mai puțin timp pe cer. Iluminatul asigură desfășurarea activităților casnice în condiții optime și este un element cheie pentru conturarea atmosferei. De aceea trebuie gândit cu atenție, astfel încât să obții cele mai bune rezultate. 

Iluminatul influențează modul în care te simți, cum lucrezi, și te ține în siguranță.

Iluminatul are efecte asupra productivității

Locul în care lucrezi este important pentru concentrare și pentru un randament bun. Lumina este un factor ce te poate introduce într-o stare energică, cu motivație și dorința de a munci. La birou este recomandat să alegi becuri cu lumină neutra pentru că:

  • te mențin alert și treaz;
  • îți oferă posibilitatea de a vedea până și cele mai mici detalii
  • păstrează culorile vii și împiedică umbrele, ce îți pot da dureri de cap.

Productivitatea este influențată și de aspectul biroului sau al spațiului de lucru. Alege să folosești veioze de birou cu design potrivit gusturilor tale și culori care să te atragă. Poți opta și pentru un lampadar care să lumineze un colț al camerei și pentru o plafonieră care distribuie lumina uniform.

Lumina nepotrivită îți afectează starea de spirit

Atunci când intri în casă și o lumină caldă te învăluie simți că ai ajuns în locul potrivit. Locuința ta trebuie să fie un spațiu relaxant pentru că aici îți petreci unele dintre cele mai importante momente alături de familie și de prieteni. O atmosferă plăcută se obține mai ales datorită corpurilor de iluminat bine alese, care să aibă o lumină preponderent caldă. 

Ca să te simți bine în casa ta trebuie în primul rând să fii în siguranță. Câteva surse de lumină amplasate la intrarea și ieșirea din casă asigură vizibilitate asupra a tot ceea ce se întâmplă împrejur. În plus, dacă ai scări în curte sau în casă este bine să fie iluminate cu spoturi sau stâlpi pentru a preveni accidentările.

Tehnici care te ajută să ai o casă bine iluminată

Acordă mai multă atenție corpurilor de iluminat pe care le folosești în casa ta pentru a fi sigur că îți vor aduce beneficii pe termen lung. Stilul casei este completat de corpurile de iluminat potrivite, însă acestea trebuie să fie și utile. Iată câteva sfaturi pentru un iluminat eficient:

  • stratifică sursele de lumină – pe lângă lumina principală dintr-o cameră este indicat să ai și alte surse secundare, pentru a crea echilibru;
  • intensitatea luminii trebuie ajustată – o lumină foarte slabă îți poate afecta memoria, iar una prea puternică poate fi dăunătoare pentru ochi. Orientează-te către corpuri de iluminat inteligente pentru a seta intensitatea în funcție de momentul zilei și de nevoile tale.
  • folosește lumina pentru a evidenția arhitectura casei – scoate în evidență elementele decorative sau pereții moderni cu ajutorul luminii care să accentueze aceste particularități.

Iluminează casa corect și eficient

Alege tipul de lumină și corpurile de iluminat astfel încât să se integreze armonios în designul casei. Aspectul vizual, echilibrul casei și eficiența locuinței sunt influențate de modul de iluminare, așa că orientează-te către soluții de iluminat care să îmbine toate aceste elemente.

× Cum vă pot ajuta?