Lucratul de acasă poate să fie un avantaj sau un dezavantaj, în funcție de locul care îți stimulează mai mult productivitatea, creativitatea și vigilența. Acum că work-from-home a câștigat mai mult teren în fața work-from-office, este important să îți transformi biroul de acasă într-un mediu cât mai plăcut pentru a reuși să rămâi creativ și energic de la primele ore ale programului și până la sfârșit.
Există mai mulți factori care influențează starea de spirit, principalii fiind iluminarea spațiului în care îți desfășori activitatea, amenajarea încăperii respective și sursele de inspirație.
Fiecare dintre cei trei factori menționați anterior îți pot schimba mood-ul, de aceea trebuie să acorzi importanță tuturor. Citește acest articol pentru a afla cum să îți îmbunătățești mediul de lucru de acasă.
De ce lumină ai nevoie când lucrezi de acasă?
Pentru a te putea concentra ușor la ceea ce ai de făcut și pentru a te simți relaxat, este bine să îți asiguri cele mai bune condiții de lucru. Ia în calcul mai ales temperatura de culoare a luminii și puterea sa. Unele persoane acordă prea puțină importanță acestui factor, însă iluminarea biroului este extrem de importantă indiferent de job-ul pe care îl ai.
Lumina naturală este cea mai potrivită pentru ochi, în mod special când are o intensitate medie și nu îți bate direct în monitor sau pe birou. Când lucrezi până târziu sau într-un loc întunecat, este bine să găsești becuri care să substituie lumina naturală. Aceasta are o valoare de 5600 grade Kelvin, conform graficului temperaturii de culoare.
Ce mai trebuie să știi despre temperatura de culoare din locuința ta?
- Pentru birou, baie și bucătărie este recomandat ca lumina să fie rece sau neutră, cu o temperatură cuprinsă între 4000 grade Kelvin și 6500 grade Kelvin. În acest fel, obiectele vor fi mult mai bine conturate și vei depune puțin efort pentru a observa detaliile de care ai nevoie, mai ales când lucrezi și te concentrezi pe un singur lucru.
- Pe de altă parte, în dormitor, camera bebelușului și în living este potrivită o lumină caldă, cu valori ale temperaturii cuprinse între 1700-3200 grade Kelvin. Astfel, atmosfera va fi plăcută, primitoare și te poți relaxa mai bine decât dacă ai avea în cameră o lumină rece sau neutră.
Cât de importantă este amenajarea biroului de acasă?
Pentru a putea să te simți confortabil și să îți faci task-urile ușor, ai nevoie de un mediu armonios în jurul tău. Astfel, vei avea o cameră echilibrată, fără elemente care să-ți distragă atenția. Designul interior este bine să fie creat pe baza preferințelor tale, dar și conform necesităților pe care le ai. Spre exemplu, dacă munca pe care o faci implică birocrație, vei avea nevoie de dulapuri și bibliorafturi pentru a te putea organiza cât mai bine.
Pe de altă parte, dacă ai un proiect de grafică, vei avea nevoie de puține piese de mobilier pentru depozitare, numeroase obiecte decorative și de surse de inspirație, eventual de rafturi cu albume de artă sau un perete plin de schițe și lucrări creative.
Cum poți fi inspirat acasă?
De cele mai multe ori se crede că doar artiștii au nevoie de creativitate. Cu toate acestea, ea poate să fie folosită inclusiv de ingineri, avocați și corporatiști pentru a avea o altfel de abordare, pentru a soluționa o problemă într-un mod inedit.
Când îți desfășori activitatea, indiferent de domeniul în care lucrezi, este bine să ai un mediu plăcut, în care să fii cât mai detensionat. Găsește sursele de inspirație de care ai nevoie și include-le în designul camerei, indiferent că e vorba despre o bibliotecă, plante, opere de artă, corpuri de iluminat cu un aspect inedit ori de piese de mobilier stilizate.
Care este cheia succesului când lucrezi de acasă?
Fiecare persoană are lucruri specifice care îi cresc randamentul și calitatea. Când este vorba de work-from-home e bine ca spațiul în care stai să fie aranjat armonios. Există câteva elemente de care toată lumea ar trebui să țină cont pentru a-și proteja sănătatea și a lucra eficient. Ai grijă să îți păstrezi o postură corectă a spatelui când stai la birou, să ai lumina corespunzătoare, să faci pauze periodice pentru a lăsa ochii să se relaxeze și pentru a te mișca puțin.
Aplicând recomandările din acest articol vei putea să îți crești eficiența și să scazi timpul pe care îl petreci muncind!