fbpx

Importanța iluminatului în designul interior

Importanța iluminatului în designul interior

Crearea unui proiect de design interior are ca element indispensabil și iluminatul. Corpurile sau accesoriile plasate profesionist pot aduce o nouă dimensiune unui spațiu, dând viață proiectului. Lumina de bună calitate creează adâncime și înălțime, creează locuri primitoare și atrage atenția asupra celor mai impresionante zone. Totul este legat de echilibrul dintre lumini și umbre, care aduc o energie nouă unui interior. Iar aducerea unor experți în iluminat care să colaboreze cu arhitectul sau designerul de interior va maximiza impactul asupra spațiului.

Care este impactul luminii naturale în designul interior?

Lumina de zi este un factor esențial pentru toți designerii, de aceea ei monitorizează modul cum lumina intră în spațiul la care lucrează, fiindcă va afecta poziționarea tuturor lucrurilor.

De asemenea, lumina arhitecturală joacă un rol chiar și în camerele cu multă lumină naturală. O putem folosi pentru a reduce punctele întunecate dintre rafturi sau pentru a scoate în evidență obiectele de artă.

Benzile cu LED pot aduce căldură, alături de lumina naturală, iar soluția-cheie este de fapt alternarea combinațiilor natural-artificial, pentru diferite momente ale zilei. Poți folosi chiar opțiuni pre-setate de la întrerupătoare, pentru rezultate optime.

<a href=httpsegloromaniarobanda led4189 banda led dimabila eglo acces 98296html target= blank rel=noreferrer noopener>Banda LED dimabila EGLO ACCES<a>

Trebuie să mai iei în considerare două elemente naturale, localizarea imobilului și anotimpul. Astfel, o după-amiază ploioasă va arăta foarte diferit de o dimineață însorită, deci și iluminatul va trebui ajustat în consecință.

Care este impactul luminii artificiale în designul interior?

Lumina artificială creează stimulare vizuală. Vei fi mereu atras de cel mai strălucitor punct al unei încăperi, așa că vei folosi lumina pentru a accentua anumite elemente ale unui spațiu. Spre exemplu, într-o bucătărie, ai putea pune accentul iluminatului pe o insulă sau o masă de servit cina.

În ceea ce privește marginile (colțurile) unei camere, poți aduce atenția și către ele, folosind lumini verticale subtile, pe marginea corpurilor de mobilier, care vor crea lumină reflectată de pe suprafețele lor.

Impactul luminii artificiale. Lumini verticale subtile.
<a href=httpsegloromaniarolampadare de interior13964 lampadar eglo picacha 99715html target= blank rel=noreferrer noopener>Lampadar EGLO PICACHA 99715<a>
Lumini verticale subtile
<a href=httpsegloromaniarolampadare de interior6832 lampadar eglo libertad 99798 e27 40whtml target= blank rel=noreferrer noopener>Lampadar EGLO LIBERTAD 99798<a>

Iluminatul pentru activități este foarte important, de asemenea. Fie că vrei să gătești sau doar să verifici ce se află într-un corp de mobilă, o schemă de iluminat artificial bine-gândită va adăuga strălucire, straturi și adâncime luminii unei camere.

Idei principale legate de iluminatul interior

  • Atât lumina naturală, cât și cea artificială, sunt la fel de importante
  • În cazul în care ești indecis sau nu știi exact cum să creezi o schemă optimă de iluminat, apelează cu încredere la un designer de interior
  • Folosește lumini de calitate, pentru un rezultat cât mai util și modern
  • Nu neglija marginile sau punctele întunecate ale camerelor
  • Ajustează iluminatul în funcție de amplasamentul casei și de anotimp
  • Caută un echilibru între lumini și umbre