Iluminatul nocturn în spații exterioare precum grădini sau alei, foișoare si curți interioare, dincolo de utilitatea practica, poate înfrumuseța aceste spații. Alegerea potrivita a tipului de lumină, culoare, intensitate, număr de corpuri de iluminat și locul în care sunt amplasate poate crea spații care să vă facă să vă simțiți mai bine și să vă pună în valoare grădina.
Un aspect ce trebuie luat în calcul când proiectăm iluminatul exterior, este cel legat de consumul de energie. Pentru acesta puteți folosi energia solara chiar și pentru iluminatul din timpul nopții. Evident sunt mai multe soluții de iluminat, iar una dintre soluțiile cel mai des folosite este instalarea corpurilor de iluminat de tip lampă solară.
Lămpile Solare
Lămpile solare înmagazinează energia solară din timpul zilei în acumulatori. Energia stocată este ulterior consumată în timpul nopții. Vom enumera aici câteva aspecte legate de avantajele și dezavantajele acestei soluții:
Avantaje:
– Instalare ușoară – nu necesita cablare și conectare la o sursa de energie externă
– Iluminați fără să generați costuri la factura lunară de energie
– Înlocuirea acumulatorilor se poate face ușor
– Nu e nevoie de un electrician sau personal de specialitate pentru instalare
– Costuri mici
Dezavantaje:
– Acumulatorii se pot descărca în timpul nopții (in special în sezonul rece când nopțile sunt mai lungi și temperaturile exterioare influențează și randamentul acumulatorilor)
– Zilele înnorate nu asigură încărcarea 100% a acumulatorilor
Sisteme off-grid pentru iluminatul nocturn
Sistemele off-grid sunt sisteme în a căror componență intră panouri fotovoltaice și un sistem de stocare (acumulatori). Dimensionarea acumulatorilor și a numărului de panouri fotovoltaice se va face în funcție de consumul estimat al corpurilor de iluminat.
Această soluție vă permite să instalați orice tip de corpuri de iluminat. Sunt incluse aici și cele ce au nevoie de tensiune de 230V, întrucât aceste sisteme off-grid conțin si un invertor care transformă curentul continuu generat de panourile fotovoltaice, în curent alternativ necesar corpurilor de iluminat.
Exemplu de calcul pentru un sistem de iluminat si dimensionarea sistemului fotovoltaic:
– Număr de lămpi Eglo Cerno: 30 buc.
– Consum W/h lampă model Eglo Cerno: 5 wați/oră
– Număr de lămpi model Eglo Riforano: 5 buc.
– Consum W/h lampă Eglo Riforano: 10 wați/oră
– Consum sistem supraveghere: 80 wați/oră
Total consum 12 ore: (30X5 + 5X10 + 80)*12 ore = 3360 wați = 3.36kW
Calculul de mai sus ne arată că în decursul a 12 ore, vom avea nevoie de un sistem de stocare de aproximativ 3.4 kW. Acest sistem de stocare (acumulatori) va fi încărcat de panourile fotovoltaice conectate la un invertor. Presupunând că panourile fotovoltaice vor avea o orientare către Sud si o înclinație recomandată (între 30 și 45 de grade), acești acumulatori de 3.4 kW vor necesita panouri fotovoltaice de un minim de 2 kWp.
Panourile fotovoltaice de 2 kWp (pot fi de exemplu, 5 panouri de 400W) pot genera într-o zi de vară însorită si 10kW energie. Iarna în schimb, radiația solară fiind scăzuta și ziua mai scurtă, aceleași 5 panouri din exemplul de mai sus, vor genera aproximativ 4 kW, presupunând că avem soare și că nu va fi înnorat.
Făcând un calcul anual de consum vom ajunge la concluzia, că grădina de mai sus, consumă într-un an 1241 kW/h. La momentul scrierii acestui articol, costul unui kW/h variază între 1 și 1.8 Lei per kW/h.
Dacă grădina noastră ar consuma energia din rețeaua de electricitate a unui furnizor, iluminatul grădinii ar genera costuri de aproximativ 140 de lei lunar, adică aproximativ 1700 Lei anual.
Înainte de a decide ce sistem de iluminat vi se potrivește mai bine, trebuie să menționăm că sistemul de stocare off-grid are costuri mai mari de implementare. În funcție de tipul de panouri fotovoltaice folosite, tipul de invertor și modelul de acumulatori, costurile pot varia între 10000 de lei și 20000 de lei.
Sisteme de iluminat de tip SMART pentru iluminatul exterior
O altă soluție pe care o puteți implementa este cea a unui sistem de iluminat Smart. Sistemele de iluminat inteligente, vă vor permite o serie de automatizări și reguli precum:
– Iluminat condiționat pe intervale orare
– Iluminat cu senzori de proximitate sau senzori de mișcare
– Controlul intensității luminoase în funcție de anumiți parametri
– Control vocal sau automatizări declanșate de alți senzori sau alte evenimente
Vom aborda subiectul iluminatulului inteligent într-un articol separat.