Odată cu scurtarea zilelor, soarele apare din ce în ce mai puțin pe cer iar lumina naturală este mai greu accesibilă. Totuși, nevoia de lumină trebuie satisfăcută și aici intervin corpurile de iluminat – te ajută să vezi mai bine în casă, să fii în siguranță, să știi ce se întâmplă afară, îți oferă o atmosferă cozy și chiar reușesc să schimbe aspectul general al unei locuințe. Lumina artificială este esențială în viața omului iar alegerea corpurilor de iluminat potrivite, alături de tipul corespunzător de lumină sunt fundamentale pentru buna desfășurare a activităților zilnice.

Zilele de toamnă se potrivesc cu o lumină caldă

Apariția frigului și lipsa soarelui de pe cer o perioadă mai lungă de timp solicită măsuri în plus în casa ta. Culorile de afară încep să fie dominate de gri, ruginiu și galben, iar în casă pătrunde o lumină mai slabă, întunecată și cu o putere prea mică de iluminare. Schimbarea orei la sfârșitul lunii octombrie face ca ziua să înceapă mai devreme, luminându-se încă de dimineață de la 5-6, iar seara întunecându-se chiar și de la 16-17. Astfel, vei avea nevoie să compensezi lipsa soarelui de seară cu lumină artificială potrivită.

Pentru că toamna poate veni cu un soi de nostalgie și melancolie, alege să instalezi în casa ta becuri cu lumină caldă, care să suplinească razele solare și să fie cât mai apropiată de lumina zilei. Probabil îți va lipsi golden hour-ul, însă dacă pui câteva becuri cu lumină caldă în locuința ta vei obține un efect asemănător. Beneficiile acesteia sunt:

  • oferă o atmosferă calmă și recreatoare în orice cameră;
  • creează impresia de căldură;
  • armonizează locuința și îi oferă un aer liniștitor, confortabil.

Reamenajează locuința cu surse de iluminat noi

Pentru că în lunile reci petreci mai mult timp înăuntru, ai nevoie de lumină corespunzătoare, care să contribuie la starea ta de bine și menținerea moralului. Lipsa soarelui și a căldurii te pot afecta emoțional chiar dacă nu îți dai seama, însă creând o atmosferă potrivită în locuința ta, reușești să îți îmbunătățești starea de spirit. Uite ce schimbări poți să faci în ultima luna de toamnă și la începutul iernii:

  • amplasează câteva corpuri de iluminat de accent sau decorative. Optează pentru un lampadar de interior pe care să îl așezi în colțul unei camere, pentru un efect de lumină difuză, sau pentru câteva spoturi care să ofere un plus de lumină în casă;
  • optează pentru corpuri de iluminat estetice, care să se integreze frumos în designul casei. Poți să introduci benzi LED pentru a creea profunzime pe pereți, iar dacă alegi benzile LED inteligente, vei putea modifica intensitatea, culoarea, tipul de lumină;
  • creează impresia de spațiu mai mare acum că stai mai mult timp în casă. Folosește 2-3 sau mai multe corpuri de iluminat într-o singură încăpere și așază și câteva oglinzi pe pereți ori în picioare pentru a eficientiza spațiul. Va părea că ai o încăpere mai mare și obții un efect interesant prin jocurile de lumină și umbră care se vor crea.

Fii în siguranță iluminând corect exteriorul

Lumina are un efect psihologic asupra persoanelor dintr-o locuință, asigurând o vizibilitate îmbunătățită asupra spațiilor din exterior. Poziționează câteva corpuri de iluminat strategic în punctele cheie din grădină:

  • la poartă folosește un stâlp puternic de exterior;
  • luminează aleile, scările și alte zone pe care le consideri importante cu spoturi de exterior sau lămpi solare;
  • la poarta garajului amplasează o plafonieră sau o aplică;
  • dacă vrei să pui accente pe copaci, statuete sau alte elemente de decor sau de arhitectură, evidențiază-le cu lumina direcțională de la proiectoarele de exterior.

Adaptează iluminatul la sezon și particularităților sale

Asigură-te că ai destulă lumină în interior cât și în exterior mai ales în zilele în care soarele nu își face simțită prezența. Este important să alegi corpuri de iluminat care să îți avantajeze locuința atât practic cât și estetic. Optează întotdeauna pentru surse de iluminat potrivite nevoilor tale și te vei bucura de o productivitate crescută, o atmosferă plăcută și mai multă siguranță!