Dacă nu reușim să dormim cel puțin 6 ore clar urmează o zi lungă și grea. 

Experții au descoperit ca în momentul în care oamenii sunt privați de orice sursă a timpului, ceasuri sau lumină, funcționează pe un program de 25 de ore. Ceasul biologic se separă de cel al societății și astfel apar insomnii.

Ritmul circadian reprezintă un ciclu de aproximativ 24 de ore în care oamenii cuprind activitățile de bază – somn, mâncat, procese fiziologice și comportamentale. 

Pentru a păstra un ritm circadian corect, iar prin corect ne referim la ritmul potrivit pentru fiecare persoană în parte – nu toți funcționăm la fel, avem nevoie în primul rând de odihnă.

Probabil că mulți am spune că dormitorul este camera care îmbie la somn și susține relaxarea, așa că are nevoie de cât mai puțină lumină. Lumina trebuie aplicată corect în camera în care dormi. Îți prezentăm câteva idei de iluminat pentru dormitorul tău modern și intim, dar și felul în care le poți aplica în mod corect, ca să ai parte de avantajele lor.

Privarea de somn afectează toate celelalte activități

Orice somnolog sau psiholog o să îti recomande un program strict de somn și o să îti spună că singurul lucru care se face în dormitor este dormitul. 

Dacă lucrăm în dormitor, sau chiar dacă ne întindem in pat și nu reușim sa adormim, creierul nostru o să asocieze această cameră cu o stare de veghe. Astfel, este indicat ca atunci când nu reușești să adormi, să te ridici și să petreci puțin timp în altă cameră.

Alimentația este de asemenea importantă. Aici regula de aur este: fără excese! – fără prea multe mancaruri grase, fără prea multă cafea. 

O rutină bine stabilită este un alt factor de care va ține cont creierul tău atunci când vine vorba de somn. Dacă în fiecare seară înainte să te culci citești cateva pagini dintr-o carte, atunci inconștient vei sti ca după citit urmează somn.

Pentru a avea parte de un somn bun, cercetătorii ne recomandă să ținem cont și de temperatura dormitorului și de modul în care alegem corpurile de iluminat.

  • Când temperatura este ridicată, suntem mai activi.
  • Când temperatura dormitorului este mai scăzută, începe starea de somnolență.
  • Lumina albastră sau rece și puternică ne ține activi.
  • Lumina caldă și difuză ne îmbie la somn.

Așa că afară cu televizorul, telefoanele și neoanele din dormitor

Atunci când vorbim despre iluminatul dormitorului, putem în practică trei criterii: 

  • lumina generală,
  • valoarea ra,
  • lumina caldă.

Lumina generală

Atunci când vrei să faci curat sau să cauți ceva în dulap iar lumina naturală nu te ajută, vei avea nevoie de un corp de iluminat central care emană o lumină destul de puternică.

Este destul de neplăcut să cauți un anumit tricou în dulap și să nu vezi nimic. În acest caz ai opțiunea de a pune spoturi chiar în dulap sau de a profita de piesa centrală – o aplică, o lustră sau un candelabru.

Valoarea Ra

Dormitorul face pereche bună cu veiozele. Acestea dau o lumina mai slabă, dar totuși îndeajuns de puternică pentru citit.

Alege becuri cu lumină caldă pentru a crea un spațiu plin de armonie și o atmosferă tocmai bună pentru somn.

Pe lângă o lumină potrivită în dormitor și o rutină înainte de somn, este importantă și starea de spirit.

Problemele nu se rezolva noaptea, așa că lasă grijile pentru mâine, relaxează-te și bucură-te de timpul pe care îl ai dedicat pentru odihnă.

Dormitorul este cea mai intimă cameră din căminul tău și una dintre cele mai utilizate. Oferă-i o lumină corectă, ca să te poți bucura de rezultate!