Fie că vrei să-ți updatezi iluminatul din living sau să găsești corpurile perfecte pentru bucătărie, iată câteva sfaturi profesionale pentru iluminarea camerei, care să te ajute să creezi o ambianță corectă a casei tale.

Adu lumina naturală

Profesioniștii încurajează aducerea luminii naturale pe cât de mult posibil în camere, pentru că nu doar arată bine, ci ne și face să ne simțim bine. Încă din stadiul de proiectare a camerei poți lua în cosiderare cateva metode de valorificare a luminii. Printre acestea se numără adaugarea ferestrelor, a unui iluminator pentru living, sau alegerea unei intrari cu geam (spre exemplu, o ușă din sticlă).

Dezvoltă spațiul cu lumina arhitecturală

Lumina arhitecturală este dată de fiecare element ce ține de designul camerei respective (coloane, grinzi, pereți, tavan sau podea). Ca sfaturi practice, spre exemplu, în arcada unei intrări, două aplice pe fiecare parte pot da direcție, sau în încăperile mari, e indicat să avem iluminat în straturi, pentru a crea adâncime și funcționalitate.

Pentru a crea un iluminat arhitectural de succes, este important ca ochii să călătorească, deci luminile pe nivel jos, mediu și sus pot crea interes vizual.

Găsește soluții creative pentru limitări

În orice proiect de design interior, vei întâlni limitări. Decât să le lași să îți stea în cale, le poți folosi ca oportunități pentru soluții creative. Un exemplu ar fi la holurile lungi cu o singură sursă de prins corpul de iluminat, unde putem fixa un corp lung, cu două surse de iluminat, indiferent dacă sunt în linie sau în tandem (tavan/perete).

Creează atmosferă cu un dimmer

Ajustarea este un factor important în iluminatul interior, care impactează atât atmosfera, cât și funcționalitatea, oferind lumină adecvată pentru o varietate de situații sau activități. Exista multe tipuri de soluții dimabile, iar profesioniștii recomandă becurile de aproximativ 100W, deși, cu funcția dimabilă activată, poți crește și urca oricât dorești.

Tratează lumina ca un punct principal de interes

Dacă vrei să faci o declarație de stil cu alegerile tale de iluminat, ia în considerare să faci corpul ales, centrul atenției în designul camerei. Aplicele artistice, supradimensionate, așezate la intrare sau într-un hol mare, pot da o lumină frumoasă și o aură artistică, care să reprezinte camera sau clădirea.

Lumina ca un punct principal de interes

Alege cele mai bune becuri

Sunt foarte multe tipuri de becuri pe piață și diferiți factori de luat în considerare. Depinzând de strălucirea dorită, sticla transparentă este mai difuză, în vreme ce becurile colorate în alb sunt mai strălucitoare, lumina reflectându-se din înveliș.

Ca un sfat venit din partea designerilor de interior, aceștia folosesc becuri incandescente pentru iluminatul general din partea de sus, iar pentru accent, benzi LED în locuri precum sub dulapurile din bucătărie sau de-a lungul dressing-urilor.

Nici un detaliu nu este prea mic

Indiferent că vrei să realizezi iluminatul complex al unor pereți sau doar alegi o veioză, va trebui să dai atenție fiecărui detaliu, chiar și cablurilor. Acestea pot fi un defect de design al unui proiect de iluminat, fiind neatractive și distrăgând atenția de la corpuri. Una din soluții este alegerea unor cabluri elegante, învelite cu material textil, alături de un management al cablurilor corect.