Când te gândești la spațiu, ambient și atmosferă în casa ta, iluminatul poate fi unul dintre elementele fundamentale. Luminile mai intense te pot face să te simți mai alert și mai treaz, în vreme ce luminile estompate pot fi relaxante sau pot îndemna la somn. Hai să vedem câteva trucuri de iluminat pentru atmosfera perfectă.

Faci un plan de iluminat

Dacă începi de la zero sau redecorezi o cameră, alcătuiește un mini-brief sau un plan de iluminat, care să cuprindă toate aspectele esențiale. Gândește-te la activitățile care vor avea loc în acea cameră (relaxare, mâncat, muncă etc.), care sunt avantajele acestei camere și ce obstacole arhitecturale trebuie să iei în considerare. Gândește-te la stil, mărime și chiar la temperatura culorii iluminatului, până să iei deciziile legate de design. Planificatul din timp alungă durerile de cap și deciziile pripite.

Iluminare pe straturi

E bine să ai o abordare pe straturi, în ceea ce privește iluminatul, cu diferite surse de lumină pe diferite nivele, pentru a crea ambianța corectă dintr-o cameră. Folosește iluminatul pentru a scoate cât mai bine în evidență forma și mărimea unei camere. Astfel, spre exemplu, lustrele cu fir lung vor crea iluzia de înălțime, iar ciorchinii de corpuri de iluminat pe diverse înălțimi vor face camera mai primitoare

Asigură-te că iluminatul e util

Ia în considerare ce activități vei face în fiecare cameră, unde iluminatul te poate ajuta sau stânjeni. Gătitul necesită lumină concentrată, deci o combinație între lustră și lumină directă de sub corpuri sau hotă, este foarte utilă. Pentru citit, corpurile flexibile, care nu emit lumina direct spre tine, sunt cele mai indicate. Camerele pentru machiaj au nevoie de lumină din lateral și de jos. Ca un pont generic, luminile dimabile vor deveni cel mai bun prieten al tău. Acestea iti permit să schimbi ușor și rapid atmosfera sau căldura unei camere.

Alege becul cu grijă

Becurile pe care le alegi trebuie să fie mai mult decât o achiziție făcută în grabă la supermarket, după ce realizezi că s-au ars. Ar fi bine să iei în considerare următorii factori:

  • Cât de bine iluminat vrei să fie spațiul (câți lumeni să aibă becurile)
  • Ce atmosferă vrei să obții (temperatura luminii, spre exemplu, mai caldă, se aseamănă cu o lumânare, iar mai rece, cu un cer albastru)
  • Eficiența energetică (în special pentru becurile foarte utilizate)

Folosește spoturi pentru a evidenția lucrurile preferate

Folosește iluminatul pentru a atrage (mai mult sau mai puțin subtil) atenția asupra unor elemente arhitecturale sau a unui bun de preț. Cu luminile laterale, plasate corect, poți adăga rafinament și eleganță unei camere. Spre exemplu, spoturile îndreptate spre centrul mesei unde se ia cina vor crea o atmosferă primitoare pentru oaspeți.

Luminează accesul noaptea

Mersul la toaletă, noaptea, este mult mai dificil într-o casă neluminată sau cu lumini ce orbesc la apăsarea unui buton. Astfel, poți investi în lumini de direcționare, la nivelul podelei, pe holurile casei, pentru a crea o căldură subtilă și un ghid pentru membrii familiei sau oaspeți.

Ține o linie simplă

Păstrează tema, paleta de culori și materialele pentru finisaje în aceeași notă, în toată casa, în special când vine vorba de iluminat. Prea multe stiluri pot fi deranjante pentru ochi și pot da o stare neplacută.

Tonurile neutre, ușoare vor deschide un spațiu și-l pot face să pară mai mare, abajururile colorate pot stârni interesul iar tonurile mai întunecate dau senzația de lux și confort. Ține lucrurile simple și uniforme.