Stilul camerelor din casă reflectă stilul nostru de viață. Personalitatea, înclinațiile artistice, gusturile de modă, toate sunt expuse în felul în care mobila este aranjată, în culori, în diversitatea decorațiunilor sau în ce corpuri de iluminat există în camera respectivă. Într-un fel sau altul, camera reprezintă o extensie a noastră, prin tot ce o conține. Ne întrebăm: oare cum poate un corp de iluminat să îmbrace un concept stilistic, cum poate să ofere, cu adevărat, „lumină” camerei?

Ei bine, se poate. Corpul de iluminat se află, în general, în centrul camerei, oferind o rază de lumină care să acopere aproape întreaga încăpere. În funcție de lustra aleasă pentru camerele noastre, aceasta poate înfățișa un stil de design interior distinct, cu detalii și caracteristici diferite. 

Cele 5 personalități ale unei camere

Stilul clasic 

Este cunoscut prin simetrie, ordine și mobilă de mari dimensiuni. Fiind întotdeauna un concept stilistic apreciat și niciodată demodat datorită personalității sale speciale și deosebite, corpurile de iluminat sunt întotdeauna fermecătoare, cu multe detalii. Cu siguranță vom regăsi candelabre ornamentate sau lustre cu trăsături artistice într-o cameră în care abundă stilul clasic. 

Stilul tradițional sau rustic 

Se caracterizează prin armonie. Sunt folosite piese de mobilier masive, de calitate superioară și confecționate din materiale naturale. Este recunoscut prin pereții cu model, tapet și a tonurilor de tip pastel. Mobila este, la fel ca în stilul clasic, aranjată în echilibru, conturând și mai mult efectul de armonie. În acest stil, cele mai des întâlnite corpuri de iluminat sunt plafonierele cu abajur în forme geometrice, de mici dimensiuni, care oferă o lumină caldă. 

Stilul modern 

Este definit prin conceptul de minimalism. Tonurile care se folosesc sunt cele neutre, deseori închise: negru, bej, gri. Asimetria, care vine în contradicție cu stilul clasic, denotă o nouă gândire din punct de vedere al designului interior. Mobila este simplă și elegantă, reflectând personalitatea camerei și dând un aer aerisit. Corpurile de iluminat pot varia. Sunt folosite atât plafoniere expuse pe tavanul camerei, de asemenea lipsite de detalii, sau aplice expuse pe pereții camerei, luminând și punând ăn evidență o parte a acesteia.

Stilul contemporan 

Se bazează pe geometrie. Piesele de mobilier au linii drepte și fine. Pereții au culori neutre: negru, gri, pe când piesele de mobilier au culori contrastante: verde aprins, galben, roșu. Lumina este foarte importantă pentru acest stil, combinând cu succes lumina artificială cu cea naturală. Tavanul poate fi echipat cu plafoniere expuse pe tavan și există numeroase lumini ascunse, în tavan sau în podea. Toate aceste elemente dau impresia de volum și spațiu liber – care sunt principalele caracteristici ale interioarelor contemporane. 

Stilul industrial 

Oțelul și fierul sunt o alegere populară. Pereții din cărămidă veche sau uneori, tapetați cu acest model sunt caracteristice care dau de gol acest stil. Lumina este dată de veioze din metal sau de folosirea unor plafoniere

Lumina, un indicator al stilului 

Lumina este foarte importantă în cadrul unei camere, întrucât ea poate să reprezinte elementul central, cea care oferă atmosfera dorită. Corpul de iluminat reprezintă un indicator al stilului și trebuie ales cu grijă dacă intenționăm să oferim camerei sau casei personalitatea noastră.