Personalitatea băii

Baia reprezintă unul dintre cele mai intime locuri din casă. Fiind locul în care ne dorim o clipă de relaxare, făcând un duș cald sau liniștindu-ne în cada plină cu spumă, lumina care însoțește încăperea are o mare importanță. Aceasta ne introduce în atmosfera caldă a băii. Cu toate acestea, preferințele diferă, astfel că iluminatul pentru baie poate avea o altfel de personalitate în funcție de sursele prezente.

Care sunt noile tendințe

Anul 2020 a adus după sine revenirea spoturilor de iluminat artizanale din alamă, cupru sau metal. În 2018 au fost populare surse de iluminat tehnologizate, smart, însă anul acesta se pune accent pe un trend vintage. În general, acest tip de materiale se potrivesc cel mai bine designului industrial în care se regăsește din plin metalul și suporturile clare, fără multe detalii. Există o reîntoarcere la stilul vintage, se regăsesc din plin elemente de dimensiuni mari însă cu un detaliu specific: în loc de lemn, se regăsește metalul. Stilul industrial și cel vintage fac o echipă bună în 2020.

Lumină pentru activități specifice

Dimineața ne însoțește cu cele mai elementare activități din timpul unei zile: spălatul pe dinți, bărbieritul, aranjarea părului sau aplicarea machiajuluil. De obicei, lumina vine de sus și este rece, astfel încât dezvăluie toate detaliile feței. Se observă în 2020 o înclinație spre oglinzi de dimensiuni mari, fără multe detalii, deseori suspendate sau lipite de perete încadrate de aplice de culoare maro sau negru, minimaliste, potrivindu-se cu dimensiunile oglinzii.

Lumina ambientală

Lumina ambientală este cea care te acompaniază în momentele de relaxare, așadar trebuie să emane o atmosferă intimă, perfectă pentru clipele de liniște din baia ta. Ea este cea care stabilește atmosfera întregii încăperi. Se recurge deseori la folosirea unor plafoniere care emană lumină caldă, opusă celei de lucru, pe care o folosim de dimineață. Noul trend aduce în vizor becurile suspendate, în stil industrial, îmbrăcate în maro, negru, bej sau crem. 

Lumina de contrast

Are rol de a nuanța anumite obiecte de decor din baie. Corpurile de iluminat sunt folosite pentru a oferi complementaritate și anumite accente încăperii. În prezent sunt folosite spoturile încastrate, urmate de aplicele expuse pe unul dintre pereții băii. De asemenea, nu se regăsesc detalii, iar textura este metalică.

Băi în stilul vintage și industrial

Având în vedere că baia este o încăpere cu umiditate crescută, iluminarea acesteia necesită mai multă atenție decât în celelalte locuri din casă. În prezent se pune accent pe materiale metalice, rezistente la umiditate, cu detalii clare și finisate. Este întâlnită des combinația stilului vintage cu cel metalic (lemn cu metal), totul pe fondul marmurei, modelelor încrustate pe gresie și faianță și a culorilor neutre. Baia trebuie să redea întotdeauna sentimentul de evadare, unde poți petrece timp în intimitate. În prezent se pune accent pe lumină, datorită faptului că este cea care dă viață spațiului.