Chiar dacă ai deja un bec LED, cu cât știi mai bine ce îl definește, cu atât vei putea să alegi un astfel de produs în cunoștință de cauză mai rapid și mai ușor când ești la cumpărături. 

Pentru că vrem să-ți fim un ajutor întotdeauna la îndemână, mai jos găsești toate informațiile de care ai nevoie ca să știi întotdeauna ce cumperi, chiar și de la noi. 

Două elemente în comun ale tuturor becurilor LED de pe piață sunt durata extinsă de viață și economiile mari la facturile de curent electric. De aici încolo ai atâtea opțiuni, încât nu știi ce culoare și intensitate are lumina pe care tocmai ai ales-o. Deci, ce contează la un bec LED?

Caracteristici generale ale becurilor LED

 • LED = diode emițătoare de lumină.
 • Costă, în medie, între 15 și 80 lei.
 • Au o putere medie de 4 – 22 W.
 • Au o durată de viață medie de 20.000 de ore de consum.  
 • Folosesc o fracțiune din puterea în watti a vechilor becuri incandescente. 
 • Cum se face economia la facturi? 1 bec LED de 10W = 800 lumeni = 1 bec incandescent de 60W.
 • Becurile LED nu ard, ci lumenii se depreciază în timp. Durata de viață a becului de pe o cutie este valabilă până când puterea luminii scade suficient cât să ajungă la 70%.
 • Multe dintre becuri vin cu o garanție care se referă la erori ce pot apărea din cauza pieselor din interior.
 • Spre deosebire de becurile incandescente, cele de tip LED trimit lumina către o singură direcție. Din punct de vedere al distribuției luminii în jurul becului, cele mai bune produse LED sunt cele comparabile cu un bec incandescent de 60W. 

Înțelege indicațiile de pe etichetă

Pe eticheta cutiei unui bec LED vei găsi toate informațiile de care ai nevoie ca să îți dai seama ce cumperi. Esențial este să le înțelegi. 

 • Lumeni = vei afla intensitatea luminii raportându-te la lumeni. Așa cum am spus și mai sus, un bec vechi de 100 W = 1.600 lumeni, în timp ce un bec vechi de 60 W = 800 lumeni. 75 W pe un bec incandescent = 1.100 lumeni, iar 40 W = 450 lumeni.
 • Kelvini (K) = temperatura luminii. Spectrul de culori de lumină naturală = 2.700 – 6.500 K. Un scor de 2.700 – 3.200 K înseamnă lumină caldă, galbenă, apropiată de lumina naturală.  Lumina neutră, albă este în intervalul 3.500 – 4.000 K. Peste 5.000 – 6.500 K = lumină rece, albastră.  
 • Indicele exprimării culorilor (CRI) = acuratețea culorii pe care becul o redă. 100 este scorul cel mai mare, adică o acuratețe perfectă a culorilor, în timp ce 80-90 reprezintă scorul mediu de pe piață.

Designul dă verdictul

Designul unui bec LED decide dacă acesta va fi potrivit sistemului tău de iluminat. Aceste becuri diferă în dimensiuni și greutate și se potrivesc doar anumitor tipuri de fasunguri.

Becurile LED sunt puțin mai grele decât cele incandescente, așa că dacă vrei să adaptezi un corp de iluminat vechi, va trebui să iei în calcul greutatea viitoarelor becuri. 

Variațiile de lungime, lățime sau diametru pot face becul să nu se potrivească elementelor decorative din corpul de iluminat și, în final, să nu poată fi folosit. De asemenea, becul trebuie să fie pregătit pentru spațiul în care îl folosești. În afara casei ai nevoie de produse cu rezistență la condiții sporite de umezeală. 

Extra sfaturi pentru produse ideale

1. Alege becuri cu caracteristici Smart, pe care le poți controla cu ajutorul smartphone-ului și care își pot schimba culoarea. 

2. Alege produse cu garanție și un sistem clar de retur. 

3. Nu uita scopul pentru care cumperi fiecare bec. Așa vei rezista tentației de a cumpăra becuri colorate și incomode pentru ochi pe care le-ai fi instalat în interiorul casei.

4. Alege becuri LED pentru corpuri de iluminat deschise. Cele închise, precum aplicele cu design clasic pot altera becul. Deși un bec LED produce foarte puțină căldură, este sensibil la căldura din jur. 

5. Alege becuri de la producători care nu se feresc să îți ofere o garanție de 3 – 5 ani.

Becul LED în casa ta

Dacă ai ales corect becul LED și diferența față de cel incandescent nu este una mare, atunci te vei obișnui încă din prima seară cu rezultatele noului bec. 

Cunoaște becul LED pe care îl cumperi și, astfel, casa ta va fi iluminată exact cum îți dorești!