Când amenajezi casa, unul dintre cele mai importante aspecte este iluminatul corect.

Lumina ne influențează starea, ne face mai productivi sau mai leneși, ne poate afecta vederea și somnul. Dacă nu alegem corpurile de iluminat și becurile în funcție de activitățile pe care le desfășurăm în fiecare cameră, nu avem cum să ne simțim bine în acea încăpere.

Și ce este mai important decât iluminatul corect în camerele pe care le folosim cel mai des? Iluminatul camerei unui copil. 

Camera unui copil are nevoie de o atenție sporită atunci când vine vorba despre becuri, prize, fire, din motive de siguranță și din dorința de a folosi lumina într-un mod cât mai plăcut și util.

Prima regulă, care nu ține de corpuri de iluminat, dar are totuși legătură cu electricitatea – acoperă toate prizele. Poți să ai încredere că cel mic și-a învățat lecția și nu o să umble la priză, însă oricând se pot întâmpla accidente, așa că e mai bine să nu riști nimic. 

Din punct de vedere estetic, lumina este cea care scoate în evidență acel parchet ales după câteva luni de căutare, acea piesă de mobilă care creează întreaga atmosferă. Fără lumina potrivită, nimic din ce ai aranjat cu drag nu o să arate așa cum îți dorești. 

Știi acele poze perfecte de pe social media, în care o cameră arată ideal cu fiecare pernuță aranjată în așa fel încât să-ți dea senzația de căldură, culorile alese complementar cu toate că parcă nu se asortează în alt context, dar în această cameră nu merg altfel decât împreună? Oricât ai încerca să reproduci o astfel de cameră, nu o să îți iasă cât timp nu alegi corpurile de iluminat potrivite. Și ce critici sunt mai aspri când vine vorba de design interior? Copiii, desigur.

Acestea fiind spuse, trebuie să combinăm elementele de siguranță cu cele estetice pentru a genera o lumină care să fie ambientală și în același timp utilă pentru activitățile de zi cu zi ale piticilor, dar fără să le afecteze somnul. E mai simplu decât pare!

Lumina naturală

Camera copilului trebuie să fie inundată de lumină naturală. Dacă are un program scurt și ajunge acasă pe timp de zi, ai grijă să nu pui obiecte în dreptul geamului. Lumina naturală redă culorile cel mai bine și nu obosește ochii. Din păcate însă, nu trăim în țări calde, așa că geamurile de sus până jos nu sunt foarte utile și adesea trebuie să apelăm la becuri.

Lumina de veghe

Folosește acest tip de lumină când copilul este mic. Nu pentru el, ci pentru tine. O să ai nevoie de o lumină slabă, care nu-l deranjează pe micuț, astfel încât să îl poți verifica pe timp de noapte. Aprinde veiozele cu lumină difuză doar când ai nevoie și renunță la ele de îndată ce vizitele tale nocturne nu mai sunt necesare.

Dacă totuși cel mic nu este pregătit să renunțe la sursa de lumină pe timp de noapte, alege o aplică haioasă pe care poți să o integrezi într-o poveste. De exemplu „și elefantul de pe aplică doarme noaptea, așa că este nevoie să stingem lumina”.

Odihna este importantă și nu putem să lăsăm lumina să afecteze somnul copiilor.

Lumina ambientală

Pentru momentele de seară, când citiți împreună, alege o veioză care se asortează cu atmosfera jucăușă din camera pe care ai amenajat-o cu grijă pentru copilul tău. 

Dacă ai nevoie de „ajutor”, aprinde sursa principală de lumină.

Sursa principală de iluminat

Copii au activități diverse, lucru manual, teme, citit și cel mai important – jucat.

Pentru aceste activități extrem de importante pentru o dezvoltare armonioasă, avem nevoie de o sursă de lumină care să recreeze pe cât posibil lumina naturală, dar în același timp să se potrivească cu decorul camerei. Pendulele nu obstrucționează sursa de lumină, lasând becul să lumineze complet, așa că reprezintă cea mai bună alegere. În funcție de vârsta copilului, poți să alegi un design modern, un stil vintage sau corpuri de iluminat tematice. O colecție de plafoniere pentru copii se regăsește pe site-ul nostru.

Orice design alegi pentru corpurile de iluminat din camera copilului, este important să verifici dacă acoperă nevoile celui mic: o lumină difuză pe timp de seară, un corp de iluminat central pentru activitățile zilnice și corpuri de iluminat care oferă siguranță. Nu umple camera de veioze care au firele la vedere. Cei mici sunt energici și pot oricând să se împiedice de ele.