Indiferent că vorbim despre o casă sau un apartament, fiecare locuință are diferite încăperi, dedicate unor activități diverse, iar iluminatul acestora trebuie să fie ajustat conform nevoilor sau designului. În continuare veți aflați care este lumina optimă pentru fiecare încăpere.

Spre exemplu, lumina rece este recomandată încăperilor unde activitățile de muncă sunt prioritare, precum biroul sau bucătăria, în vreme ce lumina caldă este indicată în camerele unde se dorește relaxarea.

Iluminat hol

Holurile, în special pe timpul nopții, ar trebui să aibă lumini dimabile sau pe senzori, pentru o eficientizare cât mai bună a consumului de energie. Recomandările noastre se pot găsi aici (pentru becuri dimabile) sau aici (pentru becuri inteligente).

Iluminat terasă

Iluminat terasa

Terasele, verandele sau prispele pot fi ușor iluminate cu o aplică de dimensiuni generoase, de preferat cu lumină neutră sau rece. O altă opțiune ar fi stâlpii de iluminat amplasați în colțuri, pentru o lumină mai discretă.

Iluminat dormitor

Dormitoarele, mai ales în casele cu un design clasic, beneficiază de lumina caldă, iar dormitoarele copiilor pot avea chiar lumini colorate sau cu modele, ce îi pot distra pe cei mici.

Iluminat bucătărie

În bucătărie, lumina ideală este una rece, de o intensitate ridicată, pentru a vedea detaliile și pentru a ajuta la diversele activități. LED-uri, spoturi sub rafturi, lustră desupra insulei (pentru bucătăriile prevăzute cu așa ceva), acestea sunt elemente must-have, în special în bucătăriile moderne.

Iluminat living

Iluminat living

Livingurile permit diverse tipuri de iluminat, fiind încăperi versatile, spațioase, ce se pretează unei game largi de designuri, astfel încât lumina optimă trebuie aleasă în funcție de stilul abordat. Pentru camere de tip clasic/vintage, se poate merge pe un abajur textil cu lumină caldă, în vreme ce o cameră ultra-modernă poate beneficia de spoturi cu lumină rece, sau neutră.

Iluminat baie

Băile, de asemenea, au drept lumină recomandată pe cea neutră și strălucitoare. Dacă se merge totuși pe un iluminat cald, este indicat să avem măcar deasupra (sau în jurul oglinzii) o lumină rece, pentru a evidenția detaliile.

În general, camerele deschise, spațioase, minimaliste, sau cu nuanța predominantă de alb, se pretează luminii reci, în vreme ce încăperile mai micuțe, cu un stil mai încărcat, vor fi puse în evidență de lumina caldă. Pentru sfaturi și consultanță profesională, vă stăm întotdeauna la dispoziție!