Decorul interior este un element important din planul oricărei locuințe. Dacă te muți într-o casă nouă, fie construită de tine, fie cumpărată la cheie, urmează un proces amplu de mobilat și decorat. Chiar dacă oamenii tind să acorde mai puțină atenție acestui subiect, trebuie să știi că de-a lungul vieții ceea ce te va influența cel mai mult cât timp stai acasă va fi modul în care ai amenajat casa. Pereții și ferestrele se vor observa mai greu, iar ceea ce va atrage atenția va fi designul interior. 

Camera în care dormi este poate cea mai importantă dintre încăperi, pentru că de ea depinde modul în care te odihnești și te relaxezi. Alegerea mobilierului și găsirea decorațiunilor sunt ușor de făcut atunci când ai în minte un plan bine pus la punct. Ia în considerare personalitatea ta, culorile preferate și mediul în care te simți cel mai bine – unul încărcat, plin de viață, ori unul minimalist, liniștit. În plus, sursele de lumină trebuie bine alese pentru că îți influențează mood-ul și productivitatea.

Cum obții un dormitor bine iluminat

Dormitorul este locul în care dormim, de aceea poate părea nefondată ideea de a-l ilumina într-un mod special. Totuși, această cameră este și aceea în care te trezești, citești, stai de vorbă, chiar lucrezi și îți îngrijești corpul. Dormitorul este mai mult decât o simplă cameră, el face parte dintr-un ritual complex pe care fiecare îl are în fiecare zi. Pentru a te asigura că dormitorul beneficiază de o bună iluminare, ține cont de recomandările de mai jos:

 • trebuie să ai o sursă de lumină principală – fie că este vorba de mai multe becuri poziționate de-a lungul tavanului, fie că ai o singură lustră ce oferă lumină puternică, sursele de lumină principale trebuie să asigure iluminatul întregii camere;
 • lumina trebuie amplasată în mai multe zone ale camere, cum ar fi în colțuri sau pe pereți;
 • lasă destul loc corpurilor de iluminat pentru a genera corect lumina, evitând să le acoperi, să le înghesui lângă alte obiecte sau în mobilă;
 • lasă lumina naturală să pătrundă în cameră atunci când este posibil.

Ce corpuri de iluminat se potrivesc în dormitor

În funcție de nevoile tale, poți alege diferite modele de corpuri de iluminat care să te ajute în activitățile zilnice. În dormitor ai nevoie de mai multe surse de lumină, fiecare cu un rol important. Este recomandat ca iluminarea să se facă stratificat, îmbinând mai multe corpuri de iluminat pentru a construi o atmosferă plăcută. Iată de ce ai nevoie:

 • candelabrele și plafonierele de interior pentru lumina generală sau ambientală reprezintă primul pas pentru iluminarea dormitorului. Aceasta îți generează cea mai mare cantitate de lumină, esențială pentru când îți alegi hainele, când calci sau când faci curat. Aceste corpuri de iluminat dispersează eficient lumina și îi permite să pătrundă în orice colțișor. 
 • veiozele și lămpile sunt perfecte pentru birou dacă ai ales să-ți amenajezi un loc special în dormitor pentru lucru. Lumina trebuie îndreptată către spațiul de lucru pentru a-ți îndrepta atenția către ceea ce ai de făcut. Aceste corpuri pot fi folosite și pe părțile laterale ale patului, fie pe noptieră pentru atunci când vrei să citești.
 • spoturile de interior sau aplicele de perete se folosesc mai multe pentru decor, fie pentru a accentua elemente arhitecturale fie pentru a crea umbre și jocuri de lumini.

Corpurile de iluminat se aleg în funcție de tema dominantă a camerei și trebuie să se potrivească cromatic și vizual. Cu ajutorul acestora poți defini stilul camerei. Te poți încadra cu ușurință în tendințele de iluminare și stilurile de design interior din prezent prin alegerea corpurilor de iluminat potrivite.

Ce tip de lumină se integrează în dormitor

Un alt aspect important în privința iluminatului este dacă folosești lumină caldă sau rece. Îți recomandăm să alegi o temperatură a luminii potrivită pentru tine. Pentru a avea o atmosferă relaxantă în dormitor, folosește o sursă de lumină caldă. Dacă vrei să ai o vizibilitate foarte bună în această încăpere, alege lumină ușor rece. O opțiune ideală ar fi să folosești becuri dimabile, fiindcă își schimbă temperatura luminii. 

Iată ce temperatură trebuie să aibă lumina în funcție de zona din dormitor:

 • pentru biroul din dormitor, dacă ai unul, este indicat să folosești lumină rece pentru că îți sporește productivitatea;
 • pentru colțișorul de citit lumina caldă, de 2,500 to 3,000 Kelvini este ceea ce ai nevoie, întrucât este relaxantă și nu obosește ochii;
 • pentru zona cu dulapuri poți opta pentru lumina neutră, de aproximativ 5000 Kelvini deoarece astfel vei vedea culorile într-un mod mai apropiat de realitate. De exemplu, poți atașa bandă LED de jur împrejurul rafturilor pentru a avea o vizibilitate mai bună;
 • lumina decorativă pentru o atmosferă cozy sau dacă preferi un stil industrial.

În dormitor, tipul de lumină trebuie să fie echilibrat, de aceea este recomandat să folosești ambele variante. Lumina caldă creează un mediu relaxant, iar cea rece te menține activ, de aceea trebuie să alegi tipuri de lumină diferite pentru fiecare loc al camerei în funcție de activitățile pe care le ai de făcut. 

Tips & tricks pentru iluminatul dormitorului

Soluțiile pentru iluminatul dormitorului țin în principal de nevoile și preferințele tale. Totuși, dacă vrei să te bucuri din plin de lumina din dormitor, alege să poziționezi strategic corpurile de iluminat și să optezi pentru cele potrivite casei tale. Citește aceste sfaturi utile dacă vrei într-adevăr să faci totul ca la carte:

 • mărimea corpurilor de iluminat se alege în funcție de dimensiunile dormitorului. Un candelabru lung într-o cameră scundă ar ocupa prea mult spațiu, iar o plafonieră îngustă într-o cameră mare ar face spațiul să fie prea gol. Optează pentru corpuri de iluminat care să se potrivească în camera ta;
 • dacă vrei o pată de culoare în dormitor sau un corp ce generează o lumină subtilă, pune bandă LED inteligentă în scafe sau de-a lungul laturilor tavanului. Îi poți schimba culoarea și intensitatea în funcție de cum îți place;
 • evită să folosești o singură sursă de iluminat în dormitor pentru că riști să aplatizezi aspectul camerei și să o faci să pară monotonă.

Corpurile de iluminat întregesc perfect orice dormitor

În procesul de amenajare a dormitorului un loc esențial îl ocupă alegerea corpurilor de iluminat. Acestea pot schimba radical atmosfera camerei și pot oferi un aer relaxant și plăcut. Iluminatul influențează starea de spirit, confortul, productivitatea și ambientul, iar folosind corpurile de iluminat adaptate stilului de design și nevoilor tale poți obține un dormitor de revistă.