Perioada de izolare pe care condițiile actuale au impus-o vine la pachet cu privarea parțială de la lumina naturală. Este adevărat că din punct de vedere funcțional, lumina artificială te ajută să îți desfășori activitățile ca până acum, dar este important să păstrezi un echilibru între cele două tipuri de lumină.

Pentru toate tipurile de activități pe care le desfășori, ai nevoie de lumină. De la munca de acasă până la gătit și curățenie ai nevoie de vizibilitate și confort vizual care să îți asigure precizie, siguranță și eficiență.

De ce este importantă lumina naturală?

Prezența luminii naturale în viața ta joacă un rol esențial pentru ceasul tău biologic interior și influențează categoric procese esențiale din organismul tău. Variațiile de temperatură, ritmul metabolismului, somnul, secreția de hormoni sunt procese pe care prezența sau absența luminii naturale le poate modifica.

Dacă te-ai întrebat până acum de ce vara ai o stare mai bună, un nivel de energie mai crescut și o stare mentală mai bună decât în timpul iernii este datorită prezenței luminii naturale.

Echilibrul dintre lumina naturală și cea artificială

Bineînțeles că nu beneficiezi în fiecare zi de o cantitate identică de lumină naturală, iar de cele mai multe ori activitățile tale nu se sfârșesc odată cu apusul soarelui. Lumina artificială are o istorie îndelungată și a fost inventată pentru a acoperi nevoi precum vizibilitatea și eficiența, iar mai târziu scopurile ei s-au diversificat considerabil. Lumina artificială este o necesitate și te ajută să funcționezi normal dacă este aleasă și amplasată corect.

  • Menține un echilibru între cele două tipuri de lumină! Probabil că ai tendința de a ține draperiile trase zilele acestea. Asigură-te că lumina naturală pătrunde în casa ta pe tot parcursul zilei pentru a beneficia de soare și de beneficiile lui.
  • Dacă nu este suficientă lumină naturală în casă chiar și după ce ai tras draperiile, suplimentează cu lumină artificială.
  • Folosește lumina artificială atunci când soarele apune sau când spațiul în care muncești nu este suficient de iluminat în mod natural.
  • Mută biroul într-un loc mai apropiat de fereastră pentru mai multă lumină naturală dacă muncești de acasă.
  • Utilizează becuri cu temperaturi de culoare cuprinse între 3500 și 4100° K fiindcă lumina produsă de ele este apropiată de cea naturală. Folosirea acestora va crea senzația de natural și va spori efectul luminii care pătrunde pe fereastră.
  • Rezervă-ți o perioadă în care să stai în apropierea ferestrei, pe balcon sau în grădină pentru o porție meritată de vitamina D și energie solară.

Alege corect sursele de lumină artificială

Folosește becuri cu temperatura de culoare potrivită pentru fiecare încăpere. 

  • Un bec cu 2700 – 3000° K are o lumină caldă potrivită unui dormitor sau unui spațiu destinat exclusiv relaxării.
  • Becul cu 3500 – 4100° K emană o lumină neutră, apropiată de cea naturală și este indicată în sufragerie în această perioadă sau în birou și chiar bucătărie.
  • Un bec cu 5000 – 6500° K are o lumină rece și se folosește în încăperi în care se desfășoară activități solicitante care necesită atenție, precum ateliere sau băi.

Pentru a păstra ritmul natural al ceasului tău biologic interior este important să clarifici cu ajutorul luminii în ce perioadă a zilei te afli și să îți menții un program stabil de funcționare.

Lumina artificială caldă îți va spune că este timpul să te bagi în pat, lumina naturală care intră pe fereastră te anunță ca ziua este în desfășurare și te alimentează cu energie, iar dacă trebuie să te concentrezi asupra muncii, lumina rece te va atenționa asupra acestui lucru. Folosește atât resursele naturale, cât și resursele artificiale pentru a-ți ușura viața și a-ți păstra eficiența în această perioadă.