Iluminatul artificial este un companion constant în viața de zi cu zi, fie acasă, fie la muncă, influențând vizibilitatea atât în spațiile interioare, cât și în cele exterioare. În ultimii ani, noi soluții tehnice au extins iluminatul tradițional înspre cel de tip inteligent (SMART). Pe piață, sunt disponibile diferite tipuri de iluminat inteligent, versatile și eficiente, în special pentru case personale, clădiri de birouri, dar și pentru iluminatul public.

Smart LED pentru un ecosistem mai sănătos

Odată cu creșterea emisiilor de carbon din perioada recentă, au crescut atât producția de energie electrică, cât și consumul acesteia. Companiile au fost obligate să apeleze la soluții mai eficiente și mai prietenoase cu mediul înconjurător, deoarece majoritate emisiilor se datorează, printre alți factori, și iluminatului. Astfel, industria producătoare de corpuri și soluții pentru iluminat, a trebuit să facă tranziția către dezvoltarea și producerea de sisteme SMART, îmbunătățind durata de viață, reducând emisiile și oferind iluminat mai calitativ și mai eficient.

Aplicarea unor tehnologii moderne, de tipul LED, au scăzut considerabil consumul, având și avantajul unei calități net superioare. Printre celelalte avantaje oferite de iluminatul SMART se află flexibilitatea în a controla lumina, ca intensitate, accesibilitate sau nuanță. Vezi, spre exemplu, luminile dimabile, ce pot fi ajustate în funcție de activitate, de momentul din zi sau de starea utilizatorului.

Avantaje oferite de iluminatul SMART
LAMPADAR EXTERIOR MONTEROLO

Un plus de confort în viața de zi cu zi

O altă funcție ce aparține iluminatului SMART, este integrarea senzorilor, ce permite controlul automat al luminilor, chiar și cu funcția de circuit închis. Prin acești senzori, lumina nu mai este risipită nici o clipă, în nici o ocazie, fiind dozată exact în locurile și momentele necesare.

Prin controlul digital, sistemele de iluminat SMART au fost integrate chiar în tehnologia IoT (Internet of Things), devenind parte din ecosisteme electronice inteligente, ce pot părea inaccesibile momentan, însă vor deveni uzuale în anii următori.

Implementarea soluțiilor SMART și la nivel mare (depozite, clădiri de birouri, blocuri, spații publice etc.) va reduce și mai mult emisiile nocive produse de consumul energiei electrice și va ajuta la dezvoltarea tehnologică pe scară largă. Un lucru este cert, industria iluminatului (prin soluții, corpuri sau tehnologii) a făcut pasul spre viitor, iar acest fapt nu poate fi decât benefic, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru confortul nostru personal.

Implementarea soluțiilor SMART și la nivel mare

Pentru a vedea o gamă larga de soluții SMART, puteți vizita oricând secțiunea dedicată din magazinul online sau din showroom-urile EGLO România.