Confortul și aspectul plăcut al mediului în care ne petrecem timpul au devenit valori proeminente care ocupă loc de frunte în societatea contemporană. Acest lucru se datorează – dincolo de afinitatea deja dovedită a oamenilor pentru Bine și Frumos – vieții liniștite de care ne bucurăm în această perioadă a istoriei. În vremuri de pace, ne permitem să ne privim cu atenție pe noi înșine și să acționăm în așa fel încât până și cele mai mici detalii să ne aducă tot mai aproape de perfecțiune.

De altfel, preocuparea omului contemporan pentru confort și estetic este dovedită și prin intermediul studiilor din ce în ce mai aprofundate despre conexiunile evidente dintre starea noastră de fericire și modul în care se reflectă aceasta în mediul înconjurător, dar și influența inversă, pe care o are mediul extern asupra echilibrului interior.

Dincolo de valențele sociale și filosofice ale acestui subiect, ce ne dorim este cât se poate de simplu: să ne simțim bine în locurile unde ne petrecem majoritatea timpului. De aceea, cunoștințele în materie de design interior au depășit pragul profesionalismului, devenind informații dorite de către toți cei preocupați de calitatea propriei existențe.

Iată o clasificare a celor mai importante stiluri de design interior și a principalelor caracteristici ale acestora:

1. Stilul tradițional

Când vine vorba de definirea diferitelor stiluri de design interior, unul dintre cele mai cunoscute stiluri este cel tradițional. Interioarele tradiționale folosesc mese și scaune din lemn de culoare închisă, care sunt ornate în detaliu. Designul tradițional se inspiră din Anglia și Franța din secolele XVIII și XIX. Acest lucru explică de ce se obișnuiește ca în stilul tradițional să fie folosite textile scumpe, cum ar fi mătasea, catifeaua și lâna, de la tapițerie până la draperii. Țesăturile prezintă o varietate de modele diferite. Câteva tipare populare includ; damasc, floral, dungi și carouri.

În casele decorate în stilul tradițional își au locul și candelabrele de cristal, care oferă întregului spațiu un aer încântător.

2. Stilul modern

În ciuda numărului mare de asemănări dintre stilul modern și cel tradițional, există câteva indicii importante după care vă puteți ghida pentru a realiza că vă aflați într-un spațiu decorat în stiul modern. De exemplu, mobilierul are linii curate, cu suprafețe netede și elegante. În special metalul, cromul și sticla sunt alegerile preferate de către designeri. În cazul interioarelor moderne, decorul este păstrat minim, designerii având tendința de a renunța la piesele de decor simple și de a folosi arta ca decor principal. Se obișnuiește să fie văzute accente pline de culori îndrăznețe în artă și mobilier, într-un spațiu majoritar neutru.

3. Stilul tranzițional

Designul tranzițional este unul dintre cele mai populare stiluri de design în prezent. Designul de tranziție este ceea ce ne place să numim mijlocul fericit al stilurilor de design interior. Acesta este stilul potrivit pentru dumneavoastră dacă designul tradițional este prea încărcat, dar contemporanul este prea în afara zonei dumneavoastră de confort. Tranziționalul este amestecul perfect de eleganță tradițională cu linii și textile contemporane. Designul tranzițional îmbină mobilierul curbat cu finisajele drepte, lăcuite, rezultând o încăpere care este în egală măsură masculină și feminină. Veți obține o cameră curată, împodobită cu accesorii și cu o paletă de culori neutre.

4. Stilul eclectic

 

Stilul eclectic

Pentru un ochi neantrenat, stilul eclectic reprezintă doar o mulțime de elemente aruncate în mod aleatoriu împreună și care, în mod absolut magic, arată bine. Designul interior eclectic are însă câteva caracteristici cheie. Gândiți-vă la acesta ca la o colecție de piese atent selectate, reunite pentru a crea un interior bogat din punct de vedere cultural. Conform dicționarului, eclecticul înseamnă selectarea și utilizarea elementelor ce sunt considerate cele mai bune ale tuturor stilurilor. Obținerea acestui aspect curat să arate ca și cum ar fi fost realizat cu ușurință, este totuși unul dintre cele mai provocatoare lucruri de făcut în designul interior. Pentru a reuși să păstrați un aspect îngrijit, rămâneți la o paletă de culori neutre și folosiți câteva culori selectate pentru a creea atmosfera pe care o căutați. Având în vedere acest lucru, interiorul eclectic ideal echilibrează culoarea și textura. Este amestecul perfect de vechi și de nou.

5. Stilul contemporan

Designul interior contemporan este un spațiu elegant și simplu. Utilizează diferite caracteristici, cum ar fi mulaje detaliate pe pereți și ferestre și dispuneri deschise pentru a crea un spațiu interesant și distinct. Mobilierul tipic contemporan prezintă picioarele expuse și liniile curate pentru a oferi o senzație ușoară și aerisită și se optează pentru materiale precum metalul și sticla, datorită proprietăților lor de reflectare a luminii. Acest aspect este amestecul final de stiluri de decorare a casei. În plus, paletele de culori neutre sunt cele mai frecvente pentru designul contemporan, cu țesături texturate pentru a stârni interes, reușind astfel să creeze un interior contemporan de lux perfect.

Iluminatul sculptural a devenit o caracteristică esențială a interioarelor contemporane. Lămpile cu picioar supradimensionate, candelabrele elaborate și plafoanele moleculare sunt câteva dintre căile de iluminare care merită explorate.

6. Stilul minimalist

Designul contemporan și designul minimalist împărtășesc multe calități. Ambele au forme necomplicate, linii curate și finisaje simple. Stilul minimalist de decorare este inspirat de designul japonez și se concentrează pe principiul mai puțin este mai mult. Designul minimalist iubește spațiul gol. În timp ce majoritatea interioarelor minimaliste au o schemă de culori neutre, culorile primare pot fi folosite și ca culoare de accent. Modelele nu se găsesc nicăieri, iar textura este o necesitate. Datorită filosofiei mai puțin este mai mult, veți descoperi faptul că mobilierul funcțional este cel mai esențial element de design. Depozitarea este foarte importantă în designul interior minimalist, din acest motiv, mobilierul se dublează adesea ca depozitare ascunsă.

Luminozitatea este foarte importantă în stilul minimalist, sistemele de iluminat fiind folosite din abundență. Criteriul principal în alegerea acestora este simplitatea.

7. Stilul bohemian

Stilul bohemian reflectă un stil de viață fără griji, cu puține reguli, cu elemente care sunt amplasate după dorința inimii.

Casele boeme pot include mobilier și corpuri de iluminat de epocă, textile și covoare de inspirație globală, expoziții de colecții și articole găsite în locuri variate, inclusiv piețe de vechituri sau în timpul călătoriilor. De asemenea, nu este neobișnuit ca în stilul boem să observați perne de podea și spații de relaxare confortabile. Acest stil eclectic poate încorpora un candelabru ultra-glam asociat cu un covor bine purtat și un scaun de la mijlocul secolului. În stilul boem, există o atitudine de laissez-faire în care totul merge atâta timp cât îl iubești.

Este important să știți că puteți alege o combinație de două sau mai multe stiluri și să vă creați propriul dumneavoastră stil. Important este să vă simțiți confortabil și autentic!