Oamenii vor uita ceea ce ai spus, vor uita ceea ce ai făcut, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă. – Maya Angelou

Întreaga industrie a ospitalității are ca motto Clientul este întotdeauna pe primul loc!, ca parte a valorilor de bază ale companiilor în sine, dar și ca principiu al marketing-ului experiențial, conform căruia clientul își va aminti de tine în măsura în care ai reușit să-i provoci o emoție. Lumina se numără printre cei mai importanți factori care reușesc să ne influențeze dispoziția, de cele mai multe ori fără ca noi să realizăm acest lucru. Lucrurile extraordinare puse într-o lumină nepotrivită vor rămâne în anonimat sau nu vor reuși să genereze emoția pe care doriți ca oaspeții dumneavoastră să o experimenteze.

Astfel, prin intermediul corpurilor de iluminat, dar mai ales a tipului de lumină, restaurantul dumneavoastră se poate transforma într-un spațiu care va atrage clienți. Desigur, folosind lumina nepotrivită, puteți genera contrariul a ceea ce vă doriți, așteptând venirea clienților fără să știți de ce restaurantul dumneavoastră nu este printre cele mai vizitate. De aceea, este important să alegeți lumina potrivită, în așa fel încât să creați o atmosferă plăcută, care să genereze emoții pozitive. În acest fel, clienții se vor simți satisfăcuți, relaxați, bucuroși și se vor reîntoarce cu plăcere în locul unde au experimentat aceste trăiri.

Pendul EGLO GAETANO 1 94935

Fie că optați pentru serviciile unui designer, fie că vă ocupați chiar dumneavoastră de iluminarea propriului restaurant, iată câteva principii de care trebuie să țineți cont:

  1. Există diferite tipuri iluminat

  • Iluminatul general sau lumina de ambianță – lustre, candelabre, aplice, plafoniere, lampadare. Lumina ambientală este principala sursă de iluminare a oricărui spațiu, iar scopul său principal este de a ajuta oaspeții să vadă bine și să se deplaseze cu ușurință în interiorul restaurantului.
  • Lumina de lucru sau lumina dirijată – lămpi și veioze, însă și spoturile instalate deasupra oglinzii din baie sau deasupra blatului din bucătărie sunt exemple bune în acest sens. Lumina dirijată este o lumină concentrată care vă permite să efectuați o funcție specifică, cum ar fi gătitul, comunicarea cu oaspeții sau comanda dintr-un meniu.
  • Lumina de accent – este folosită pentru a accentua un anume obiect din încăpere, precum un tablou, o sculptură, sau chiar și un perete sau o draperie. Puteți obține acest efect cu ajutorul unor spoturi sau aplice, însă lumina becurilor trebuie să fie de trei ori mai puternică decât a celor din restul încăperii.
  1. Cum se pot crea straturi de lumină

Acum, că sunteți familiarizați cu diferitele tipuri de lumină, iată cum să le folosiți pe toate pentru a crea adâncime și a sublinia punctele de interes în restaurantul dumneavoastră.

În primul rând, distribuiți un nivel general de iluminare ambientală în tot restaurantul. Puteți utiliza candelabre, corpuri de iluminat pentru tavan sau perete, iluminat pe șină și/sau lumini încastrate.

Urmează lumina dirijată, care se bazează în întregime pe modul în care este realizat planul restaurantului dumneavoastră. Începeți prin identificarea diferitelor puncte de interes poziționate în încăpere, ținând cont de faptul că doriți să accentuați claritatea vizuală și să preveniți oboseala ochilor. Iluminarea pe șină, lămpile de podea, de masă și de birou pot contribui la iluminarea obiectelor sau spațiilor pe care doriți să le scoateți în evidență.

În cele din urmă, introduceți iluminarea de accent. Începeți prin a analiza tridimensionalitatea spațiului restaurantului și a atrage atenția asupra caracteristicilor unice pe care doriți să le evidențiați. Iluminarea cu accent poate fi realizată prin utilizarea iluminării încastrate și a șinelor, candelabre, iluminat special și aplice de perete și acestea sunt doar câteva dintre posibilități. Dați frâu liber imaginației!

  1. Temperatura luminii

Toate sursele de lumină artificială au o „temperatură” bazată pe culoarea luminii emise. Lumina albă tinde să se încadreze în trei categorii principale: caldă, neutră sau rece și se măsoară în Kelvin (K).

Albul cald este o lumină albă, care seamănă cu lumina emisă de către flacăra unei lumânări. Dacă doriți această temperatură de culoare, vă recomandăm să selectați becuri care să fie de 3000K sau mai mici, care estompează nuanțele de albastru în timp ce amplifică nuanțele de roșu și portocaliu și adaugă o nuanță galbenă culorilor alb și verde.

Albul neutru accentuează culorile în mod egal și nu impactează în vreun fel nuanțele de galben sau albastru. Doriți ca lumina din restaurantul dumneavoastră să aibă temperatura alb neutru? Alegeți o sursă de lumiă care este între 3.000K și 3.500K.

Pentru alb rece sau o lumină albă cu o notă de alb-albăstrui, căutați corpuri de iluminat care emit 3.500K și mai mult, deoarece acest lucru va accentua nuanțele de albastru, roșu mat și va oferi o nuanță alb-albăstruie obiectelor sau pereților de culoare verde sau alb.

În general, luminile calde fac ca spațiul să aibă un aer intim și confortabil, în timp ce iluminatul rece face ca un restaurant să arate mai spațios. Lumina neutră seamănă cel mai mult cu iluminarea naturală și este un bun amplificator al emoțiilor benefice.

  1. Lumina la diferite ore din zi

Dacă restaurantul dvs. servește micul dejun, prânzul și cina, vă recomandăm să optați pentru un nivel diferit de iluminare pentru fiecare moment al zilei.

În timpul micului dejun, cel mai bine este să fie reprodusă lumina zilei, deoarece le permite clienților să-și citească cu ușurință ziarele și revistele și le creează o dispoziție pozitivă. La prânz, iluminarea moderată oferă oamenilor senzația că au ajuns la prânz, iar apoi intensitatea mai mică în timpul orelor de cină îi ajută să se relaxeze.

Orice modalitate ușoară de a realiza schimbarea nivelurilor de iluminare este de a selecta lumini reglabile și de a instala un panou de reglare pe majoritatea corpurilor de iluminat din spațiul dvs. Acest lucru permite controlul luminilor, astfel încât să puteți crea ambianțe diferite pe tot parcursul zilei.