Cantitatea de lumină dată de un corp de iluminat este măsurată în lumeni. Aceștia au simbolul lm și sunt folosiți pentru a arăta intensitatea fluxului de lumină provenit de la un bec.

Wații sunt extrem de utili pentru că ne arată, pe lângă intensitatea luminii, și consumul unui bec. Deci putem estima câtă lumină va produce și de asemenea cam cât o să avem de plătit atunci când vine factura de curent, astfel vedem întregul cost al unui bec. Această unitate rămâne valabilă, însă în cazul becurilor led, nu este direct proporțională cu lumina pe care acestea o  generează.

Măsurăm lumina în lumeni pentru a putea calcula cât de intens va lumina un bec și de câte becuri vom avea nevoie pentru o încăpere.

Ce reprezintă de fapt un lumen?

Orice tip de lumină se măsoară în lumeni, inclusiv cea naturală.

Putem măsura în lumeni exact câtă lumina va genera un bec, excluzând energia consumată de acesta. Dacă măsurăm în wați, se vor lua în considerare ambele resurse. De exemplu un bec produce 60 wați ca și energie, însă valoarea în lumeni este diferită pentru că wații măsoară și caldura emanată de un bec. 

În loc să măsurăm și lumina si caldura, prin lumeni măsurăm doar lumina, astfel obținem date exacte pentru a ilumina corect.

Este necesar să calculăm nivelul de iluminare în lumeni pe metru pătrat pentru orice camera. Atunci când amenajăm casa trebuie să alegem corpuri de iluminat cu becuri care vor reda cantitatea de lumina necesară. Acest lucru va asigura confort vizual, productivitate și o atmosferă primitoare.

Câți lumeni are un bec?

Nu putem să convertim cu exactitate numărul de wați în lumeni pentru că se ține cont de tipul becului care se folosește. Spre exemplu, un bec incandescent produce o cantitate mare de energie, însă aproximativ 10% se va transforma în lumină.

Mai jos avem un tabel cu tipuri diferite de becuri LED în care prezentăm numărul de wați, respectiv de lumeni, pentru a evidenția diferența dintre cele două unități de măsură.

Ca să recapitulăm, avem lumeni pentru a măsura lumina emisă de o anumită sursă, naturală sau artificială și avem wați pentru a măsura câtă energie electrică consumă un bec pentru a lumina o cameră atât cât este necesar. Numărul de wați nu o să fie niciodată egal cu numărul de lumeni.

De câți lumeni avem nevoie?

Numărul de lumeni necesari într-o cameră variază în funcție de funcționalitatea acesteia. De exemplu în bucătărie sau sufragerie vom avea nevoie de o lumină mai intensă pentru activitățile zilnice, iar în dormitor vom avea nevoie de o lumină puțin mai slabă.

Dacă îți dorești să iluminezi corect o cameră, folosește un corp central, de exemplu un pendul, cu capacitate mare sau cu mai multe becuri, pentru activitățile care necesită vizibilitate maximă, iar pentru timpul în care vrei să te relaxezi, adaugă veioze care au becuri cu mai puțini lumeni.

Pentru un spațiu mare de lucru, de aproximativ 250 m pătrați, sunt necesari 5000 lumeni.

Este important să ai un corp care luminează cât mai puternic, iar pentru a balansa atmosfera folosește corpuri de iluminat adiționale pe care le folosești la nevoie.

În sufragerie sunt indicați aproximativ 30 de lumeni pe metru pătrat.

Măsoară câți metri pătrați are camera ta, înmulțește cu 30 de lumeni și astfel vei obține numărul magic pentru a lumina corect.

Dacă ai pereții întunecați, poți să mai adaugi până la 10 lumeni pe metru pătrat, sau să scazi 10 pentru încăperile în care îți dorești o lumină mai slabă.

În baie și în bucătărie ai nevoie de o iluminare puternică, iar pe hol și în dormitor poți să înmulțești și cu 25 numărul de metri pătrați ai încăperilor.

Iluminează corect

Este important să alegi corpurile de iluminat potrivite și becurile pe măsură. Acordă atenția necesară acestui aspect pentru a obține cele mai bune rezultate, iar dacă ai nevoie de sfaturi, nu ezita să apelezi la un expert.

Este dovedit că sănătatea noastră este afectată atunci când stăm într-un spațiu care nu are lumina potrivită.

În showroom-urile EGLO vei avea parte de consultanță pentru un iluminat corect.