După ce mergem la un eveniment, de cele mai multe ori spunem „Actorii au fost foarte buni” sau „muzica s-a ridicat la nivelul așteptărilor”. Foarte rar observăm de fapt importanța luminilor care îmbracă tot spectacolul. Ce atmosferă a creat, ce sentimente a trezit în noi în timp ce actorii performau sau DJ-ul oferea un spectacol muzical. 

În ultimii 20 de ani, tehnologia a evoluat fulminant și a oferit alternative numeroase și performante, astfel încât contextul evenimentului să fie perfect. 

În continuare prezentăm câteva tipuri de spectacole în care sursele de iluminat sunt poate la fel de importante ca cei care calcă scena.

Lumina la teatru 

În spectacolele live de teatru, luminile nu numai că indică prezența constantă a unei echipe de tehnicieni, ci și expunerea în timp și spațiu a actorilor. Se spune că grecii și-au construit amfiteatrele în așa fel încât soarele să ofere o lumină potrivită spectacolelor. Încă din cele mai vechi timpuri, lumina în domeniul teatrului a fost considerată artă. În teatrul modern este foarte importantă compoziția. Astfel, prin lumini, regizorul hotărăște ce anume spectatorul trebuie să vadă și când să vadă, oferind efectul așteptat și cât mai apropiat de viziunea sa. 

Lumina la concert

O lumină albă sau o una neutră în tonuri închise. Culoarea luminii poate influența considerabil cursul sentimentelor în cadrul unui concert. Muzica trebuie să transmită energie, emoție unui public foarte mare, iar de cele mai multe ori combinația cea mai bună se realizează între spectacolul de lumini și performerul. În cazul creării unui ambient cât mai plăcut se ține cont de următoarele:

  • saturația – se referă la cât de intensă este culoarea existentă în lumina oferită,
  • tonul – cald sau rece, este filtrul prin care se nuanțează starea dorită.

Lumina în cadrul evenimentelor culturale

Luminarea monumentelor culturale este în același timp o formă de artă și o formă de publicitate. De asemenea, iluminarea nu trebuie să reprezinte neapărat publicitate, ci doar decorarea unei clădiri importante din cadrul unui oraș, atrăgând atenția asupra sa și atribuindu-i notorietate. 

Este importantă lumina la spectacolele de stand-up?

Acest domeniu a fost suficient de norocos încât să prindă formele avansate de iluminare, astfel a dispus de cele mai bune metode de a crea atmosfera perfectă pentru spectacol. În cadrul unui show de stand-up, lumina este cea care redă detaliul cel mai important de pe scenă, performerul, astfel că aceasta trebuie să pice exclusiv pe el. Conținutul său fiind cel mai important, cadrul trebuie să elimine orice alte elemente care ar putea distrage. În același timp, felul în care lumina bate înspre public este importantă, deoarece comediantul trebuie să urmărească pe tot parcursul actului său reacțiile publicului, pentru a analiza atmosfera acestuia, oferind materialul potrivit.   

Într-adevăr, momentul când actorul este „în lumina reflectoarelor” sau când lumina este potrivită sentimentului pe care melodia îl transmite sunt momentele care deseori fac diferența între un spectacol bun și unul formidabil. Folosirea acesteia redă cu totul percepția asupra evenimentului și tonul acestuia, oferindu-i emoție și frumusețe.