Internet of things (IOT) este noua tehnologie care permite conectarea mai multor sisteme prin intermediul unei rețele de internet. Acestea pot fi controlate sau monitorizate printr-o singură interfață ușor de folosit. Becurile inteligente fac parte din această tehnologie, putând fi controlate sau setate printr-o aplicație mobilă, telecomandă sau pur și simplu la atingere. 

Există însă două tipuri de becuri inteligente: 

  • cu senzor integrat care se recunosc lumina naturală sau pașii. 
  • fără senzor integrat – sunt considerate la rândul lor inteligente deoarece pot fi controlate prin aplicații mobile sau telecomandă. 

Cheltui mai puțin pe sursele de iluminat

Datorită faptului că ele pot fi controlate la distanță, lumina poate fi calibrată cum ne dorim, astfel economisind mai multă energie și… cheltuim mai puțini bani. În cazul în care ești plecat de acasă și dorești să setezi din timp o lumină de veghe în casă, totul se poate face printr-o singură utilizare a aplicației mobile, de la distanță. Astfel, casa nu va părea niciodată goală, iar tu vei sta fără grijă oriunde pleci. 

Pot schimba culoarea și temperatura camerei. 

Dacă vă doriți să aveți o atmosferă mult mai caldă, puteți seta lumina becului cu ajutorul aplicației mobile la o culoare galbenă cu o intensitate mai scăzută, care să inducă relaxarea. Paleta de culori poate atinge chiar și 16 mii de culori din spectre diferite. Sau poate că vă doriți o lumină mai rece, care să vă „trezească”. Puteți astfel să vă îmbrăcați casa în nuanțele preferate printr-o singură folosire a telefonului. Pereții pot lua alte nuanțe cu ajutorul noțiunii de schimbare a culorii, așa că putem să facem seara de film mult mai specială, nu?

Pot funcționa ca alarme 

Ați pus ceva la cuptor și ați setat un anumit timp, însă nu doriți să așteptați în bucătărie până când mâncarea este gata. Poate preferați să vă uitați la televizor sau să faceți altă activitate în acest timp. Aici intervine becul inteligent. Programat prin telefon, acesta poate să atenționeze sau să transmită alarme la o anumită perioadă de timp. Atenționarea se face fie printr-o luminare repetată sau printr-o schimbare a culorii. Prin intermediul managerului personal de pe telefonul mobil (Alexa sau Siri) poți seta un memento pentru sistemul de iluminat de fiecare dată când ai ceva de făcut și trebuie să fii atenționat. 

Te ajută să adormi și să te trezești mai bine

Poate îți dorești să adormi pe culoarea apusului, lumina retrăgându-se ușor, lăsând loc somnului odihnitor. Programat ulterior, becul din dormitor poate să creeze atmosfera potrivită pentru fiecare seară în care te relaxezi în pat. Mai mult decât atât, având funcția de a-ți schimba culorile în funcție de momentul zilei, dimineața va fi cu totul și cu totul alta. Becul poate fi setat cu puțin timp înainte de ora la care dorești să te trezești și să transmită un snooze în momentul când trebuie să te ridici din pat.  

Cred că deja ne-am convins de utilitatea multiplă și în același timp și de eficiența acestor surse de iluminat. Chiar dacă deținem mai multe becuri în casa noastră, acestea pot fi conectate printr-o singură rețea, astfel încât controlul și monitorizarea să fie mult mai simplă și mai accesibilă.