Ce înseamnă HYGGE

Hygge, atât ca și concept, cât și ca terminologie, provine din limba daneză. De ce contează să știți această informație? Pentru că Danemarca este considerată țara cu cei mai fericiți oameni din Europa, iar fericirea este idealul spre care tindem cu toții. Paradoxal, credința că starea de bine se naște din „mai mult” este pe cât de răspândită, pe atât de eronată. 

Simplitate, funcționalitate și eleganță – acestea sunt aspectele de bază ale designului danez și a stilului de viață al danezilor. Natura este adesea parte a inspirației, iar durabilitatea este cheia. Aceste principii se regăsesc în mobilier, arhitectură și modă și, de fapt, guvernează întreaga viață a danezilor. 

Pentru hygge există numeroase definiții. De la „arta de a crea intimitate”, „confort sufletesc” și „lipsa supărărilor”, Ia „bucuria dată de lucrurile ce induc o stare de bine” sau „starea de confort în prezența semenilor”. Ce contează cu adevărat este cum se simte hygge și cum puteți să vă transformați viața în așa fel încât să o savurați cât mai intens. 

Calitatea vieții se măsoară în calitatea momentelor care o formează, împreună cu tot ceea ce ține de contextul experiențelor plăcute. Noi, oamenii, suntem în căutarea fericirii și a progresului înspre „mai bine” dintotdeauna. Sigur că suntem diferiți în multe privințe, însă hygge este un concept care cuprinde tot ceea ce contribuie la crearea unei atmosfere primitoare și călduroase care să fie savurată în totalitate. Dincolo de ciorapi din lână, ceaiuri calde, principii de viață și repere de urmărit în relațiile cu ceilalți, calitatea vieții dumneavoastră este influențată și de lumina care vă înconjoară. 

Hygge este perceput ca parte integrantă a identității naționale și a culturii din Danemarca. Având ierni lungi și întunecoase, de-a lungul timpului, danezii și-au perfecționat modul în care să transforme aceste ierni într-o experiență cât mai plăcută.  

De ce să alegeți HYGGE

Lumânările sunt preferatele danezilor când vine vorba de crearea unei atmosfere hygge. Lumânări simple, neparfumate, pentru că cei mai fericiți europeni preferă produsele naturale și ecologice. 

Iluminatul nu se rezumă însă doar la lumânări. Danezii au o pasiune pentru iluminat, în general. Aceștia aleg corpurile de iluminat cu atenție și le dispun strategic, pentru a crea zone confortabile cu ajutorul luminii. Este o artă, o știință și o industrie, provenind încă din epoca de aur a designului danez, odată cu lămpile create de Poul Henningsen, Arne Jacobsen și Verner Panton. 

Șansele sunt extrem de mari ca o camera frumos luminată din Danemarca să dețină un corp de iluminat creat de arhitectul și designerul cunoscut de toți danezii prin inițialele PH. Putem spune că Henningsen a fost, pentru corpurile de iluminat, ceea ce a fost Edison pentru bec.


“Nu este scump să luminezi corect o încăpere, dar pentru asta e nevoie de cultură. De la vârsta de optsprezece ani, când am început să lucrez cu lumina, am căutat armonia din iluminat. […] Mobila, stilul, covoarele nimic din casă nu este mai important decât poziționarea luminii.”

— Poul Henningsen (1894-1967), .,Despre lumină”

Cum puteți să aduceți conceptul HYGGE în casa dumneavoastră

Regula este cât se poate de simplă: cu cât temperatura luminii este mai scăzută, cu atât lumina este mai hygge. Ce se urmăreșe este obținerea unei temperaturi care să recreeze atmosfera oferită de apusurile de soare, focul de lemne și flacăra unei lumânări. Astfel, temperatura optimă pentru hygge este aproximativ 1800 K. 

În anotimpul rece, putem deveni mai ursuzi, leneși sau chiar deprimați din cauza intensității scăzute a luminii soarelui. Pentru confortul și bunăstarea noastră, este nevoie să o suplimentăm cu surse de iluminat care să emită lumină cât mai apropiată de cea naturală.

Puteți alege surse de iluminat dimabile, care vă permit să reglați nivelul de luminozitate și temperatura luminii, sau puteți folosi becuri care au temperatura în jur de 1800 K. În ceea ce privește corpurile de iluminat, vă recomandăm câteva dintre preferatele noastre: