Iluminarea cu benzi LED este un nou tip de tehnologie de iluminat, mult mai eficientă și ușor de utilizat, care vă permite să vă folosiți imaginația și creativitatea. Deoarece tehnologia LED s-a dezvoltat destul pentru a putea emite suficientă luminozitate și calitate a luminii, utilizarea benzilor LED pentru o gamă largă de aplicații a proliferat. În acest articol, vă explicăm exact ce este iluminarea cu benzi LED și cum puteți începe să o utilizați în propria dumneavoastră casă!

Caracteristicile unei benzi LED 

În cea mai mare parte, benzile LED au următoarele caracteristici:

  • Constă din multe emițătoare LED individuale montate pe o placă de circuit îngustă și flexibilă
  • Funcționează la curent continuu de joasă tensiune
  • Sunt disponibile într-o gamă largă de culori și luminozitate fixe și variabile
  • Se găsesc în rolă lungă (de obicei, 5 metri), care poate fi tăiată la lungimea dorită și include adeziv pe două fețe pentru montare

Anatomia unei benzi LED

O bandă LED are de obicei o lățime de 10-12 mm și o lungime de până la 5 metri sau mai mult. Pot fi tăiate la anumite lungimi de-a lungul liniei de tăiere, situate la fiecare 1-2 centimetri.

LED-urile individuale sunt montate de-a lungul benzii, de obicei la densități de 60-120 LED-uri pe metru. Culoarea luminii și calitatea LED-urilor individuale determină culoarea generală a luminii și calitatea benzii LED.

Partea din spate a benzii cu LED include adeziv pe două fețe preaplicat. Pur și simplu scoateți căptușeala și montați banda LED pe aproape orice suprafață. Deoarece placa de circuit este proiectată pentru a fi flexibilă, benzile LED pot fi montate pe suprafețe curbate și neuniforme.

Opțiuni de culoare cu bandă LED: culoare fixă ​​și variabilă

Uneori, este posibil să aveți nevoie de un efect de culoare saturat, puternic. Pentru aceste situații, benzile LED colorate pot oferi un accent deosebit și efecte de iluminare teatrală. Sunt disponibile culori din întregul spectru vizibil – violet, albastru, verde, chihlimbar, roșu – și chiar ultraviolete sau infraroșii.

Există două tipuri principale de benzi LED colorate: o singură culoare fixă ​​și schimbarea culorii. O bandă LED cu culoare fixă ​​emite o singură culoare, iar principiul de funcționare este la fel ca benzile LED albe pe care le-am menționat deja. 

O bandă LED care schimbă culoarea constă din mai multe canale de culoare pe o singură bandă LED. Cel mai de bază tip va include canale roșii, verzi și albastre (RGB), permițându-vă să amestecați dinamic diferitele componente de culoare din mers pentru a obține practic orice culoare.

Unele vor permite controlul dinamic al reglării temperaturii culorii albe, dar și a nuanțelor RGB.

Reglarea luminii și a culorii

Spre deosebire de becurile cu LED-uri, toate benzile LED sunt dimabile atunci când sunt asociate cu echipamentul potrivit. Există două metode de estompare a benzilor LED: un regulator tradițional de perete tăiat în fază sau un regulator de joasă tensiune DC. 

Un regulator de tensiune joasă de curent continuu sau un controler (RGB) este de obicei sub forma unui modul de reglare manual sau digital care este plasat între sursa de alimentare de curent continuu și banda LED. Această abordare este cea mai potrivită pentru aplicații care schimbă culoarea sau instalații de iluminat mai puțin permanente.

Unele dintre cele mai mari avantaje ale iluminării cu benzi LED sunt: sunt flexibile, utilizează tensiune scăzută. Aceasta înseamnă că poate fi amplasată în locații sau obiecte care nu sunt plane sau drepte și, cu suficiente măsuri de siguranță, pot intra în contact direct cu materiale precum țesătura sau hârtia fără a arde.

Puteți folosi benzile LED să suplimentați sursele principale de lumină, să creați o atmosferă boemă în camera în care vă relaxați, sau să evidențiați piesele de mobilier preferate. Iar în camerele copiilor, benzile cu LED-uri pot face minuni!